Press "Enter" to skip to content

Czerwona porzeczka i jej zdrowotne zalety

1. Porzeczka jest dobrym źródłem witaminy C. Oprócz roli antyoksydacyjnej, witamina C pomaga w utrzymaniu integralności skóry, wspomaga gojenie się ran, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się spowodowanym przez wolne rodniki i ułatwia funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto ułatwia wchłanianie niehemowego żelaza pochodzenia roślinnego.


2. Porzeczki są również bogate w związki fenolowe i flawonoidy, substancję o silnym potencjale antyoksydacyjnym, która pomoże w walce ze skutkami starzenia się i pojawianiem się pewnych patologii.

3. Porzeczki są również dobrym źródłem potasu. Podobnie jak sód, potas jest niezbędnym minerałem, który spełnia kilka niezbędnych funkcji w organizmie człowieka. Z pomocą sodu pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i kontroluje PH wewnątrz komórek. Jest on również niezbędny do przekazywania impulsów nerwowych, do skurczu mięśni, uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu nerek i nadnerczy, a także w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów.


4. Porzeczki są owocami bogatymi w pektyny, rodzaj włókna, które ma właściwości tworzenia żelu poprzez zatrzymywanie wody. Uważa się, że pektyny mają wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Pektyna ma również zdolność opóźniania opróżniania żołądka i tym samym sprzyjania sytości. Został on również zbadany w związku z pewnymi rodzajami nowotworów, w szczególności raka jelita grubego. Wreszcie pektyna ma zdolność do tworzenia fizycznej bariery chroniącej komórki jelitowe przed zakażeniem mikrobiologicznym.

Comments are closed.